Lars Borup Naturfoto, "Sort sol", side 1                             Home  Første foto Forrige foto Næste foto  Sidste foto 

Sort sol


"Sort sol"  kaldes dette naturfænomen, som finder sted hvert forår og efterår, når op til 700.000 stære ved solnedgangstid samles på bestemte pladser for at gå til overnatning i rørskoven. Navnet Sort sol er opstået af, at der er så mange stære, at de næsten kan formørke den nedgående sol.

Det er ganske betagende at se, hvordan stærene ankommer fra alle verdenshjørner i mindre flokke, for til sidst at samles i store, ja kæmpe flokke inden de under øredøvende stæresnak slår sig ned i rørene. Ofte flyver de rundt et stykke tid, måske jagtet af rovfugle som Spurvehøg, Duehøg og Blå Kærhøg, hvorunder stæreflokkene kan antage de mest fantastiske og ustandseligt skiftende former.

Det er især i det sydvestligste hjørne af Danmark, nemlig Tøndermarsken, at man kan opleve sort sol fænomenet. Det har folk efterhånden opdaget, specielt takket være udsendelser i TV.

Og det er blevet noget af et tilløbsstykke. Allerede et godt stykke tid før solnedgang ankommer folk fra nær og fjern for at sikre sig en god plads på digerne, endnu før stærene er begyndt at vise sig. Turistbusser fyldt med forventningsfulde tilskuere kommer til, ja, der afgår endda særtog fra København for at opfylde behovet for transport til Sønderjylland!

Tilskuerne kan her få sig en oplevelse for livet - ikke så underligt, at det er blevet så populært!


Se flere billeder på de næste sider.


Alle billeder er taget i Magisterkogen på grænsen til Tyskland oktober 2004 og 2005.Anvendt teknik:   Canon EOS 10D + Canon EF 70-200mm/f2.8 L IS USM


Sidst opdateret den 2. januar 2006


Tilpasset MS Internet Explorer v.6 og Mozilla Firefox v.1.0
Optimeret til en skærmopløsning på 1024 x 768 pixels

Webmaster: Lars Borup, E-mail | Hjemmeside
Copyright © 2005-2006